Waterberging

De klimaatverandering leidt tot meer en meer zeer hevige buien die het riool kunnen laten overstromen. Iedereen kan door de inrichting van zijn tuin iets bijdragen aan het voorkomen van deze overstromingen. Ook andere problemen van een veranderend klimaat zoals verdroging en hittestress kunnen door een goede tuininrichting worden voorkomen. Zo kunt u natuurlijk zo min mogelijk tegels in uw tuin gebruiken maar u kunt nog meer bijdragen. Door bijvoorbeeld de regenpijp af te koppelen van het riool gaat het regenwater van daken niet verloren maar infiltreert het direct in de tuin. Behalve een ontwerp voor een tuin die bij u en de stijl van uw huis past, kiezen we een effectieve waterbergingstechniek voor uw perceel.

 


Wadi in voortuin   /   Lythrum salicaria /    "Wadi" in de botanische tuinen in Utrecht, waar ik onderzoek heb gedaan

Infiltreren in de tuin

U kunt het regenwater op verschillende manieren rechtstreeks in de bodem laten infiltreren.

Om het regenwater direct in de tuin te laten lopen wordt de regenpijp afgezaagd en met een bochtje naar de tuin geleid. Hier zakt het water de grond in. In tijden van veel en heftige buien staat dan wel een grot oppervlakte blank.

Het regenwater kan ook infiltreren in de bodem via een grindbed in de tuin. U kunt ervoor kiezen het regenwater boven- of ondergronds naar het grindbed te leiden.

 

Als u het water en de afvoerconstructie niet wil zien kunt u het laten wegzakken in infiltratiekratten. De kratten worden ingegraven en het water stroomt hierin. Het water zakt vervolgens langzaam weg in de bodem.


Met de bouw van een “Wadi” kunt u het regenwater een bijzondere plek in u tuin geven en tegelijkertijd veel voor het milieu doen. Het water stroomt boven- of ondergronds naar een wadi. Dit is een ‘gat’ zonder folie met eventueel wat grind op de bodem. Hierin kan het water langzaam in de grond wegzakken. De wadi staat droog als het lang niet regent. Er is een mooi assortiment planten dat aan deze omstandigheden is aangepast.

Meer informatie over deze voortuin met een WADI vindt u hier

 

Download
Artikel "Regentuinen in Amersfoort" in Tuin en landschap 22, 2017
Tuin en Landschap regentuinen.pdf
Adobe Acrobat document 448.6 KB

Wadi in nieuwbouwwijk in Amersfoort Vathorst,

Regenwater wat op de wegen valt wordt naar de wadi geleidt en infiltreerd daar. Een slokop zorgt voor afvoer als het water hoger dan 30 cm komt te staan. Deze wadi wordt in voorjaar 2018 ingezaaid en ingeplant.